Paine rustica cu masline

Paine rustica cu masline

Detalii reteta

  • Punem faina intr-un vas si facem o gropita in centrul ei. Frecam drojdia cu 1 lingurita de miere, zahar sau malt si o amestecam apoi cu apa calduta (nu fierbinte!).
  • Turnam apa in centrul fainii si amestecam putin pana prinde consistenta, taiem maslinele in feliute subtiri si le adaugam aluatului.
  • Amestecam cu o lingura de lemn, deoarece aluatul este foarte moale si lipicios, pana cand inglobam maslinele in aluat.
  • Acoperim vasul cu folie de plastic alimentara si il lasam la dospit 2 ore.
  • Cu 20 minute inainte de terminarea perioadei de dospit, bagam in cuptor o cratita mai inalta (cca 30 cm inaltime si cu un diametru de 24cm) de inox cu capac de inox si il preincalzim la 220°C.
  • Rasturnam aluatul pe masa de lucru bine pudrata cu faina ( aluatul este destul de moale, desi este elastic) si ii dam o forma rotunda.
  • Cand cuptorul a atins temperatura de 220°C, scoatem cu grija cratita (atentie mare sa nu va ardeti), scoatem capacul, punem painica noastra in cratita, o acoperim repede cu capacul si o bagam in cuptor.
  • O coacem 40 minute la 220°C, apoi scoatem capacul si o mai coacem inca 15 minute ca sa prinda o culoare frumoasa, uniforma.
  •  

    Dupa ce o scoatem din cuptor, o lasam sa se raceasca cca 10-15 minute in pozitie verticala. In acest fel, coaja va ramane crocanta dupa racirea completa.

     

    Timp preparare: 2h 55min

    Tip:
    Romanesc
    Felul mesei:
    Aperitiv
    Vegetarian:
    DA

    Ingrediente:

    500g faina
    370g apa calduta
    4g drojdie uscata
    o lingurita miere
    o lingurita rasa sare
    100-125g masline negre